ניתוח קטרקט בלייזר – האם אפשר להיפטר מקטרקט?
תוכן ממומן
קרדיט FREEPIK
ניתוח קטרקט בלייזר הוא סוג מתקדם של ניתוח קטרקט המשתמש בטכנולוגית לייזר שמביאה רמת דיוק מתקדמת ומחליפה שלבים שבוצעו באופן מסורתי על ידי כלים כירורגיים ידניים. הרבה משלבי ניתוח הקטרקט מבוצעים על ידי הלייזר:
חיתוך הקרנית – בניתוח קטרקט מסורתי המנתח משתמש בלהב ידני ליצירת חתך באיזור שבו פוגשת הקרנית את הסקלרה. חתך זה מאפשר למנתח גישה לחלקה הפנימי של העין ומאפשר הכנסת כלי העבודה, פירוק הקטרקט והסרתו. לאחר מכן עדשה מלאכותית תוך עינית (IOL) מושתלת להחלפת העדשה הטבעית העכורה. חיתוך הקרני אינו דורש תפרים בסוף התהליך שכן הוא נרפא ונסגר בריפוי עצמי.
בהליך של ניתוח קטרקט בלייזר המנתח יוצר תוכנית כירורגית מדוייקת לחתך הקרנית על ידי תמונה תלת ממדית של העין שמתקבלת בהדמיית OCT. המטרה היא יצירת נתק במיקום ובעומק ספציפיים בקרנית ולאורך כל המישורים. הביצוע על ידי לייזר מאפשר דיוק מירבי של החתכים, משפר את הריפוי העצמי בסוף התהליך ומפחית סיכוי לזיהום.
קפסולוטומיה – העדשה הטבעית מוקפת בקפסולה דקה. במהלך ניתוח הקטרקט חלקה הקדמי של הקפסולה מוסר, שלב שנקרא קפסולוטומיה, ומאפשר למנתח גישה ישירה אל העדשה העכורה. יש חשיבות בהשארת שאר הקפסולה ללא פגע שכן העדשה המלאכותית שעתידה להיות מושתלת תונח בתוכה ותמנע את תזוזתה. בניתוח המסורתי המנתח יוצר פתח קטן בקפסולה ואז קורע אותה בצורה מעגלית. בניתוח קטרקט בלייזר הקפסולוטומיה מבוצעת על ידי הלייזר, והוכח כי התוצאה מדוייקת יותר, מיקום העדשה עתיד להיות טוב יותר וכתוצאה מכך הראייה שתתקבל תהיה מיטבית.
פירוק הקטרקט – לאחר הקפסולוטומיה נפתחה הגישה אל העדשה העכורה. בניתוח המסורתי מכשיר פאקו המבוסס אולטרסאונד מפרק את העדשה, אך בתהליך הוא עלול לפגוע בקרנית ולגרום לאסטיגמציה (צילינדר). בנוסף מעלה את הסיכון לדליפה ולצורך בתפרים לסגירת הפתחים בקרנית. לעומת זאת הלייזר מרכך את הקטרקט ובכך דורש אנרגיה פחותה על מנת לפרקו לחתיכות קטנות, כך שיש פחות פגיעה בקרנית ופחות סיבוכים.
תיקון אסטיגמציה (צילינדר) במהלך ניתוח קטרקט – אסטיגמציה נגרמת בדרך כלל עקב עיקול יתר של הקרנית באחד או יותר מצדדיה. בכדי למתן מצב זה ניתן לבצע חתכים קטנים בשולי האזורים המעוקלים, ובהחלמתם הקרנית משתטחת ומקבלת צורה יותר עגולה וסימטרית. הליך זה יכול להיות מבוצע במהלך ניתוח קטרקט באופן ידני או על ידי לייזר, גם במקרה זה על ידי שימוש בהדמיית OCT אשר מדייקת את החתכים באורכם, עומקם ומיקומם. הסיכוי לתוצאות טובות יותר וביטול הצורך במשקפי ראייה אחרי הניתוח טוב יותר בעת שימוש בלייזר.