מה זו בדיקת אנדוסקופיה ? הכל על הבדיקה החשובה


קרדיט תמונה FREEPIK
בדיקת אנדוסקופיה זהו למעשה שם כולל לסדרת בדיקות, אותן עורכים באמצעות שימוש במכשיר אנדוסקופ. בדרך כלל, מדובר בבדיקה של דרכי העיכול העליונות, במקרים אלו נהוג לכנות בדיקה זו גם גסטרוסקופיה. במאמר הבא, החלטנו להסביר לכם כל מה שאתם צריכים לדעת על בדיקת אנדוסקופיה וכל הסובב סביב נושא זה.
אילו מחלות קשורות לבדיקה?
חשוב להדגיש כי כאשר מדובר בביצוע בדיקת אנדוסקופיה, המחלות קשורות תלויות בסוג הבדיקה שצריך לבצע. לצורך העניין, בדיקת גסטרוסקופיה משמשת עבור אבחון הגורמים לכאבי חזה או בטן, וגם למצבים נוספים כמו בחילות והקאות, צרבות לאורך תקופת זמן ממושכת, הפרעות בבליעה ודימום. בדיקות אנדוסקופיה יכולות לעזור גם לזהות דלקות, כיבים וגידולים.
מתי יש לבצע את הבדיקה?
בדיקת אנדוסקופיה מתבצעת בין היתר גם עבור סקר וגילוי מוקדם של סרטן. כך לדוגמא, קולונוסקופיה יכולה לשמש בתור חלק משמעותי בבדיקת סקר של סרטן המעי הגס. יתר על כן, בדיקה זו יכולה גם לשמש למטרת אבחון או כדי למצוא גורמים לתסמינים שונים. יש לציין כי מכשירי אנדוסקופ יכולים לשמש גם עבור טיפול במידת הצורך.
איך הבדיקה מתבצעת?
חשוב להדגיש כי אופן ביצוע הבדיקה משתנה בהתאם לסוג הבדיקה ספציפי, וכך למעשה גם משתנה משך האשפוז הדרוש. בדיקת גסטרוסקופיה לדוגמא, מתבצעת תחת הרדמה מקומית של אזור הלוע. ההרדמה ניתנת על ידי תרסיס חומר מרדים. לאורך הבדיקה ניתנות דרך הוריד תרופות מרגיעות לצד תרופות שעוזרות עם רפיון שרירים ומפחיתות את כמות הרוק. במהלך הבדיקה העצמה, המטופל שוכב על צידו השמאלי, וראשו מוטה מעט כלפי מעלה. ברוב המקרים נעשה שימוש בפיה, שדרכה נכנס מכשיר האנדוסקופ. זאת במטרה להגן על המכשיר מפני נשיכה של המטופל, שיכולה לקרות ללא שליטתו לפעמים. לאחר ביצוע כל ההכנות הדרושות, האנדוסקופ מוחדר ישירות דרך הפה. בדיקה זו אינה נעימה, אך גם אינה כואבת ובדרך כלל היא נמשכת מספר דקות ספורות בלבד.
איך מתכוננים לבדיקה?
לפני הבדיקה חשוב להקפיד על צום של בין 8 ל-12 שעות. יתר על כן, לפני שמתחילים לבצע את הבדיקה חשוב גם לתת דגימת שתן, ובנוסף גם להחדיר מחט דקה לווריד עבור מתן תרופות לאורך הפרוצדורה. חשוב להדגיש כי מטוופל אמור ליידע את הרופא על תרופות שהוא נוטל באופן קבוע. כך לדוגמא, לעיתים כדאי להפסיק ליטול מדללי דם מספר ימים טרם הבדיקה, ועל כך חשוב להתייעץ עם הרופא. חשוב גם ליידע אותו במידה ויש למטופל פצעים בלוע, בוושט או בפה.
החלמה אחרי הבדיקה
המטופל שוהה לאחר הבדיקה בחדר התאוששות, והוא נשאר שם בין רבע שעה לחצי שעה. מומלץ לא לבצע פעולות לבד במשך לפחות שעתיים לאחר הבדיקה, אך זה תלוי גם בסוג ההרדמה והתרופות שניתנו למטופל. באשר לצום – יש להישאר בצום כשעה לאחר הבדיקה.