מהי פוביה?

תוכן ממומן

מהי פוביה

קרדיט תמונה: PIXABAY

מהי פוביה?

פוביה היא פחד מתמשך, חסר הגיון, בלתי נשלט, ומתמשך ממצב, פעילות, אובייקט או גורם זה או אחר. שלא כמו החרדה קצרת הטווח, שחש כל אחד מאתנו לקראת אירוע מרגש, מבחן או ראיון עבודה, הרי שהפוביות נמשכות זמן רב יחסית, ומעוררות תגובות פיזיולוגיות קיצוניות עד כדי כך, שהן עלולות לפגוע בתפקודו התקין של הלוקה בהם.
לעתים, עלולה הפוביה יכול להיות עד כדי כך מציפה ומאיימת, שהיא תגרום לכך שהאדם הלוקה בה יעשה כל שביכולתו, וישקיע מאמצים עצומים, בניסיון להימנע ממקורה.
על פניו, פתרון ההימנעות עשוי לעתים להרגיש כרעיון טוב ויעיל, אך לא מעטות הן הפעמים בהן דווקא ההימנעות ממקור הפוביה, יגרום לה להחמיר ולתפוס חזקה שלמה על כל חיי היומיום שלכם, ולעתים קרובות גם של יקירכם.

איך אדע אם זו פוביה.

רוב האנשים מודעים לכך שעוצמת הפחד שהם חווים היא קיצונית, אך הם נטולי יכולת להתגבר עליה. מסיבות שאינן ברורות, אנשים נמנעים מטיפול, שיכול לשנות את חייהם לטובה, למרות שלא אחת הם עלולים לקבל החלטות מכריעות על חייהם, על עבודתם ועל סביבתם, ובלבד שיוכלו להימנע מקרבה, ולו גם הקלה ביותר, אל גורם/מקור הפוביה.

אם אתם מזדהים עם אחת מהדוגמאות שלמטה, ייתכן ויש לכם פוביה

* המודעות לחוסר הסבירות שבעוצמת הפחדים, לצד חוסר אונים מולם וחוסר יכולת לשלוט בהם, בעוצמתם או בתדירותם.

* התקף פאניקה – פחד פתאומי וחזק, שתוקף את הלוקה בו, גם כשאין כל סכנה מיידית, אמיתית או מוחשית בסביבה, אלא מספיקה המחשבה על מקור הפוביה – והיא תביא אתה את התגובה.

* אם אתם עושים כל מה שאפשר כדי להימנע מהאובייקט או המצב כדי להימנע, בכל מחיר ממפגש אתם

* החמרה בעוצמת החרדה ככל שהמצב או הגורם קרבים, בין אם בזמן ובין אם בקרבה פיזית של ממש.

* קושי בתפקוד היומיומי הסדיר והרגיל בגלל הפחדים.

אצל ילדים, לעתים נתן לחוות התקפיי זעם, חשש מריחוק, ולו גם הקל ביותר מההורה ועוד.

מהן התגובות הגופניות לפוביה

  • סחרחורות ותחושת חוסר יציבות, על סף עילפון
  • תחושת חנק שמלווה בדפיקות לב מואצות.
  • כאבים או לחץ בחזה
  • זיעה קרה
  • גלי קור וחום
  • שלשולים, בחילות, הקאות
  • רעד בלתי נשלט.

מהם הגורמים לפוביות

למען האמת, אנחנו לא תמיד יודעים את מקורן. ישנם מחקרים המעידים על גורמים גנטיים, אך גם לגורמים הסביבתיים ישנה משמעות גדולה ביותר להתפתחותן של פוביות. לעתים רבות, ניתן להתחקות אחר אירועים או זיכרונות אשר מבהירים ו/או מזינים את הפוביה.

להלן סקירה קצרצרה על גורמים שעלולים לעורר פוביות

  • אירועי עבר או טראומות.

מצבים מסוימים, אותם חוויתם בעבר, עלולים להיות בעלי השפעה מתמשכת וקיצונית, על תחושותיכם בהווה. לדוגמא, אם ננשכתם על ידי כלב – אתם עלולים לפתח פוביה מכלבים, אם נאלצים הייתם לעבור בדיקות דם רבות בילדות, אתם עלולים לפתח פוביה מבדיקות או מדם, ועוד.

  • אירועים ומפגשים בתקופת הילדות

אם אחד מההורים, האחים או האחיות, או אחת מהדמויות הקרובות אליך ביותר, היו חרדתיים וסבלו מפוביה זו או אחרת, ייתכן בהחלט שבשלב מאוחר בחייכם, תצוץ הפוביה הזו גם אצלכם. לעתים, עצם החרדה מכך שתחוו את החוויות הקשות שראיתם את הקרובים אליכם חווים – תגרום להשפעה מתגלגלת.

  • תגובות שרשרת או סובב ומסובב

אם חוויתם התקף חרדה, אפילו אקראי ומקרי, ותגובת הסובבים לתגובת החרדה שלכם הייתה קיצונית – אתם עלולים לפתח חרדה רק מעצם הרעיון שתחוו את החוויה שוב.

  • מתח ארוך טווח.

מתח עלול להוביל לתחושות קיצון של חרדה ודיכאון.
מצבי מתח מתמשכים, מפחיתים את העמידות והיכולת לעמוד ולהתמודד מול מצבים מסוימים. התחושה הזו מעוררת חרדה וככל שהיא תתמשך זמן ארוך יותר, עלולה להתפתח לכדי פוביה.

דרכי הטיפול בפוביה

ניתן לטפל בפוביות בדרכים שונות.
באמצעות חשיפה מבוקרת והדרגתית למקור או לגורמים מעוררי הפחד וחרדה. ייעוץ פסיכותרפיה, טיפול קוגניטיבי, התנהגותי ועוד.

לסיכום

אם אתם חווים פוביה, מכל סוג שהו, הניסיון המתמיד להימנע מהגורם, עלול לחזק את הפוביה ובכך, להחמיר את מצבכם. זכרו, שלא אחת מתפתחות פוביות אצל הקרובים אליכם, רק מתוך הזדהות עם החרדות שלכם.
אל תהססו לפנות ולבקש עזרה נפשית מגורם מקצועי . הטיפול הנכון יביא לכם, ולקרובים אליכם לרווחה משמעותית.

 

מחפשים מהי פוביה? ?

מחפשים רופא/מנתח?

פורטל מדיקלו הינו בלוג על רפואה ומשמש גם כאינדקס רופאים והמכיל תכנים בתחומי הבריאות, רפואה משלימה מונחי רפואה ומידע על מחלות מכל סוג כמו כן גם תרופות. המידע אשר נמצא באתר, התמונות וכל התכנים המופיעים במדיקלו נועדו למטרת אינפורמציה בלבד ואינם מהווים המלצה רפואית, חוות דעת או תחליף להתייעצות עם מומחה. שימוש בפורטל מדיקלו אינו מחליף ייעוץ רפואי ואף רצוי כי המשתמש והגולש ילכו לקבלת ייעוץ על ידי גורם רפואי מוסמך