ירידה בשמיעה שאינה מטופלת יכולה לגרום לירידה בתפקוד הקוגניטיבי ואף לדמנציה מוקדמת!

תוכן ממומן

close-up view of curious young blonde handsome man keeping hand behind ear looking straight doing i can't hear you gesture isolated on green background

קרדיט: freepik

בשנים האחרונות נעשו מספר מחקרים גדולים שמראים קשר ברור בין ירידות בשמיעה (אפילו קלות) לבין דמנציה ואף להתדרדרות משמעותית ביכולת הקוגניטיבית, כאשר הוכיחו כי השכיחות לליקוי שמיעה גבוהה פי שניים במטופלים הסובלים מדמנציה (ואף מאלצהיימר), לעומת קבוצת הביקורת של בני גילם. נראה כי קיים קשר בין עוצמת הליקוי ודרגת הדמנציה, כך שמטופלים הסובלים מליקוי השמיעה חמור יותר נוטים לסבול גם מדמנציה יותר מתקדמת שפרושה התדרדרות קוגניטיבית קשה יותר.

מערכת העצבים שלנו והמוח צורכים גירוים מתמידים כדי לא להתנוון ובכדי להתפתח וליצור קשרים חדשים, ללא גירוי מספק מתחיל תהליך של ניוון (דגנרציה של המוח) שיכול להוביל לפגיעה קוגניטיבית ואף לדמנציה מוקדמת, ירידה קוגניטיבית, דמנציה (שיטיון) ולקות שמיעה הן תופעות שכיחות בקרב אוכלוסיית הגיל המבוגר ולא מעט פעמים מופיעות יחד. מה הקשר בין ירידה בתפקוד הקוגניטיבי לליקוי שמיעה וכיצד משפיעים אחד על השני? האם ליקוי שמיעה מהווה גורם סיכון להתפתחות דמנציה?

מעל חמישים מיליון אנשים בעולם סובלים כיום מדמנציה. 12% מאוכלוסיית העולם סובלים מליקוי שמיעה משמעותי, כשליש מתוכם מעל גיל 65. מאחר ושתי התופעות קשורות בגיל מבוגר, לא מן הנמנע כי בהרבה מקרים התופעות ילכו יד ביד. מחקרים נוספים הדגימו קשר ליניארי בין ליקוי שמיעה לדמנציה. במחקר אחד אף הצליחו להדגים כי על כל החמרה נוספת של 10 דציבל בשמיעה, הסיכוי לפתח דמנציה עולה פי 1.2.

פרופסור רפי קרסו, היועץ המקצועי של חברת גל מכשירי שמיעה. פרופ׳ למדעי המוח ומערכת העצבים מאוניברסיטת ב״א, מומחה בנוירולוגיה וטיפול בכאב. מנהל המחלקה הנוירולוגית ומרפאת הכאב (בדימוס) במרכז הרפואי הלל יפה בחדרה.

אבל ישנה דרך נוספת לקשור בין התופעות שקשורות בעובדה שמטופלים הסובלים מלקות שמיעה נוטים להסתגר ואינם נוטלים חלק באינטראקציות חברתיות. כתוצאה מירידה בגירויים סביבתיים וקוגניטיביים, בידוד ולעתים אף דיכאון, עולה הסיכון ללקות בדמנציה.

מסיבות אלו ואחרות, ליקוי שמיעה מהווה גורם סיכון להתפתחות ירידה קוגניטיבית ודמנציה בשלבים מוקדמים בחיים.

דבר אחד הוכח, במקרה של מטופלים הסובלים מליקוי שמיעה, שיפור השמיעה בעזרת מכשירי שמיעה משפר את התפקוד הכללי והחברתי, משפר את איכות החיים ומעכב את התקדמות הירידה הקוגניטיבית והדמנציה.

אם הנכם חשים בירידה בשמיעה, או בעובדה שאתם שואלים שוב ושוב מה? מבקשים מבן שיחתכם לחזור על דבריו או מבחינים שיש קשיים בהבנת דיבור, קושי לנהל שיחה ו/או צורך בהגברת עוצמת הקול בעת שיחת טלפון או צפייה בטלוויזיה, מומלץ לפנות לבדיקת שמיעה ובהתאם לממצאים לפנות אל הרופא/ה.

אנשים רבים נמנעים מלטפל בירידה בשמיעה בגלל בושה!- אל תתביישו להיעזר במכשיר שמיעה , כפי שאין סיבה להתבייש בהרכבת משקפיים או במקל הליכה!

אם אובחנתם כסובלים מירידת שמיעה, מומלץ לפנות למומחים לשיקום שמיעה בכדי להתאים לכם מכשירי השמיעה הנכונים והמומלצים ביותר עבורכם, יכולת ההסתגלות למכשירי שמיעה גבוהה בהרבה בשלבים המוקדמים יותר של התפתחות הליקוי. כמו כן, גיל המטופל משפיע על מידת ההסתגלות, ככל שהמטופלים מבוגרים יותר כך הם מתקשים יותר להסתגל למכשירי שמיעה, הן מבחינת תפעול המכשירים והן מבחינת הרכבתם. שיקום שמיעה מוקדם מהווה יתרון משמעותי ומביא להישגים תפקודיים גבוהים יותר תוך זמן קצר יחסית.

מחפשים ירידה בשמיעה שאינה מטופלת יכולה לגרום לירידה בתפקוד הקוגניטיבי ואף לדמנציה מוקדמת! ?

מחפשים רופא/מנתח?

פורטל מדיקלו הינו בלוג על רפואה ומשמש גם כאינדקס רופאים והמכיל תכנים בתחומי הבריאות, רפואה משלימה מונחי רפואה ומידע על מחלות מכל סוג כמו כן גם תרופות. המידע אשר נמצא באתר, התמונות וכל התכנים המופיעים במדיקלו נועדו למטרת אינפורמציה בלבד ואינם מהווים המלצה רפואית, חוות דעת או תחליף להתייעצות עם מומחה. שימוש בפורטל מדיקלו אינו מחליף ייעוץ רפואי ואף רצוי כי המשתמש והגולש ילכו לקבלת ייעוץ על ידי גורם רפואי מוסמך