נוירואופטלמולוג
נוירואופטלמולוגיה הוא ענף ברפואה העוסק בהפרעות הנגרמות לתנועת העיניים ולמסלולי הראיה בשל פגם בהעברת האותות והתמונות המועברות לפענוח העין על ידי המוח. למעשה, בניגוד לתחום רפואת העיניים העוסק בהפרעות ראיה בשל ליקויים פיזיולוגיים במבנה העין, נוירואופטלמולוגיה עוסקת בפגמים הנוצרים בקשר שבין המוח לעין ופוגמים באיכות הראיה.
לרוב הפניה אל נוירואופטלמולוג תגיע בעקבות תלונות על הפרעות בראיה, טשטוש, ראייה כפולה, קושי בראיה באופן בלתי אחיד/ קבוע, כאבי ראש, דמע ועוד, ולאחר שהמטופל עבר תהליך של אבחון אצל רופא עיניים אשר לא מצא את מקור הליקוי והבעיה. הפרעה נוירולוגית הגורמת לליקוי בראיה יכולה להתרחש ולבוא לידי ביטוי מסיבות רבות בניהן אירוע מוחי, מחלות נוירולוגיות ומחלות עצביות, גידולים בראש ו/או בעין, חבלות קשות אשר יצרו לחץ/בצקת, זיהומים, מחלות דלקתיות, בעות בכלי הדם ושיתוק עצבי.
טיפול של נוירואופטלמולוג הוא טיפול המתבסס בעיקרו על אבחון מדויק, סדרת בדיקות מקיפה ואיתור הליקוי, כאשר בשל ריבוי האפשרויות וההשפעות לא ניתן לקבוע טיפול אחיד לבעיות נוירואופטלמולוגיה, כי אם מגוון אפשרויות של טיפול המותאם אישית למטופל.
בין הבדיקות הנדרשות לאיתור הפרעה נוירואופטלמולוגית:
- סקירה כללית- מנח העפעפיים, מבנה הפנים, מראה העור, בדיקת תנועתיות גלגלי העיניים.
- בדיקת ראיה- איכות וחדות הראיה- בדיקה המתבצעת בשיתוף פעולה של הנבדק באמצעות הצעת מצגים ועצמים בגדלים שונים, בדומה לבדיקות הראיה המקובלות.
- בדיקת שדה ראייה- בדיקה ממוקדת יותר הבוחנת גם את הראיה המרחבית באמצעות עזרים מכניים או בדיקה ממוחשבת מתקדמת.
- בדיקת זיהוי צבעים- עיוורון צבעים הוא בין ההפרעות הנוירולוגיות המוכרות ברפואה, ובדיקה זו מהווה חלק בלתי נפרד מבדיקות באיתור אחר הפרעה נוירולוגית עצבית המשפיעה על הראיה.
- תגובת האישונים לעוצמות אור- מומחים ממליצים על בדיקה זו לזיהוי תגובות של העין והאישון בחשיפה לאור בעוצמות ובמהירויות שונות.
- אולטרה סאונד עיניים – להדגמה של מבנה העין והמבנים הסמוכים אליה.
- בדיקות דם שונות- לאיתור מצב בריאותי כללי, חוסרים או מחלות אחרות.
- תפקוד הלב.
- סריקת אולטרה סאונד של כלי הדם הגדולים בצוואר.
לצורך קבלת תכנית אבחון וטיפול מדויקת חשוב לפנות אל נוירואופטלמולוג מומלץ במסגרת קופת החולים או באופן פרטי.